DZIAŁANIE:
Główne działania czosnku: przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe,
obniżające poziom cukru we krwi, przeciwkatarne, wzmacniające odporność
organizmu, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu,
przeciwinfekcyjne, zmniejszające ciśnienie krwi.
SKŁAD
MEDYCYNA LUDOWA
Na przestrzeni wieków w różnych kulturach uważany był za skuteczny środek terapeutyczny. Wymieniany w egipskim Codex Ebers jako użyteczny w zaburzeniach sercowych, guzach, środek przeciw pasożytniczy, przeciwko ukąszeniom owadów. Stosowany też jako afrodyzjak, środek przeciwgorączkowy, moczopędny, wywołujący miesiączkę, wykrztuśny, uspokajający, w leczeniu astmy, zapaleniu oskrzeli i na porost włosów.
MEDYCYNA TRADYCYJNA
DIZAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI ORGANIZMU
DZIAŁANIE
ANTYWIRUSOWE
In Vitro świeży
czosnek, allicyna i inne związki siarkowe niszczyły wirusa opryszczki, grypy
rzekomej, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej, nieżytu nosa typu 2. Wyciąg ze świeżego
czosnku działał wirusobójczo na wszystkie badane wirusy. Najsilniejsze działanie
miały produkty o najwyższym poziomie allicyny i tiosulfinatów.
WPŁYW NA POZIOM CHOLESTEROLU
WPŁYW NA POZIOM CHOLESTEROLU
Według
wielu wyników badań przeprowadzonych na pacjentach z początkowym poziomem
cholesterolu wynoszącym 200 mg/dl spożywanie czosnku zawierającego co najmniej
1000 µg alliiny może obniżyć poziom cholesterolu o około 10-12%. Cholesterol
HDL (dobry) podwyższa się o około 10%. Ponadto cholesterol LDL (zły) obniża się
o około 15%, a poziom trójglicerydów obniża się zazwyczaj o 15%. Obniżony
poziom złego cholesterolu (LDL), a podwyższony poziom dobrego cholesterolu
(HDL) to zasadniczy cel w zapobieganiu chorobom serca i udarom.
OBNIŻENIE CIŚNIENIA KRWI
Czosnek
wykazuje działanie hipotensyjne. Takie działanie przeciw-nadciśnieniowe czosnku
wydaje się być powiązane z zawartością związków siarkowych i obniżaniem poziomu
lipidów.OBNIŻENIE CIŚNIENIA KRWI
HAMOWANIE AGREGACJI PŁYTEK
Nadmierne łączenie i zlepianie się płytek krwi jest ściśle powiązane z miażdżycą tętnic, chorobami serca i udarami. W jednym z badań u pacjentów przyjmujących 900 mg czosnku o standaryzowanej zawartości alliiny lstwierdzono wzrost mikrokrążenia podstawowego o 47,6%, lepkość krwi zmniejszyła się o 3,2%, ciśnienie rozkurczowe zmniejszyło się średnio z 74 do 67 mm Hg.
INNE
WŁAŚCIWOŚCI
Stwierdzono,
że allicyna (spożywanie świeżego czosnku) ma istotne działanie hipoglikemiczne,
czyli obniżające stężenie cukru we krwi. Działanie to wynika ze wzmocnienia
metabolizmu wątrobowego i stymulacji wydzielania insuliny lub działania oszczędzającego
insulinę. Czosnek jest jednym z niewielu produktów zawierających german, który
zwiększa odporność organizmu poprzez pobudzenie systemu immunologicznego. Działa
jako silny przeciwutleniacz - ma właściwości niszczące wolne rodniki, które między
innymi przyspieszają proces starzenia się. Czosnek działa żółciotwórczo,
żółciopędnie, rozkurczowo, wspomaga trawienie. Może być wykorzystany w leczeniu przewlekłych
nieżytów żołądka z niedokwaśnością soku żołądkowego oraz w stanach
upośledzonego wytwarzania żółci. Czosnek posiada tez właściwości immunoochronne,
moczopędne, napotne oraz w określonym zakresie antynowotworowe, a w medycynie
ludowej jest uznanym afrodyzjakiem. Związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i
ułatwiają zasypianie. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu trudno
gojących się ran, ropni, czyraków, przyspiesza bliznowacnie (stosowany
zewnętrznie na skórę). Czosnek niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a
stosowany do lewatyw może być używany do walki z owsikami u dzieci, dezynfekuje
także drogi moczowe.FORMY ZASTOSOWANIA
Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany (suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji), sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest jednak świeży rozdrobniony, roztarty, zmiażdżony (gdzie wytworzona została substancja czynna allicyna). Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.
DAWKOWANIE
Stosując czosnek profilaktycznie należy codziennie
spożywać jeden lub 2 jego duże ząbki. Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub
miażdży, spożywa z dodatkiem oliwy, sosu winegret, mleka, miodu lub cytryny.
Dla zniwelowania ostrego zapachu czosnku botanik angielski Culpeper proponował
żucie kminku i zielonej fasoli. Współczesne – równie skuteczne – metody są
dwie. Jedna to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na
zjedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera. O ile ktoś nie lubi gryzącego smaku czosnku, to może łykać olejowy wyciąg
czosnku – 1 kapsułkę codziennie, wieczorem przed snem. Polecana dawka
jednorazowa dla dzieci to 350 mg, dla dorosłych - 500 mg. W celach leczniczych
u osób dorosłych należy stosować dawkę 1000-5000 mg/dobę.
PRZECIWSKAZANIA
Przeciwwskazaniem do stosowania świeżego czosnku są ostre
nieżyty żołądka i jelit, skłonność do niskiego ciśnienia krwi, oraz okres karmienia piersią. jego stosowanie
może być niebezpieczne dla ludzi ze skłonnością do hipoglikemii.PRZEPISY
Pasta czosnkowa: 1-3 ząbki świeżego czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, starte jabłko, łyżkę masła i wymieszać. Smarować pieczywo.
Napar: 2-4 ząbki czosnku posiekać na drobno, zalać szklanką gorącego mleka. Pićcodziennie przed snem przez 3-4 tygodnie w przewlekłych schorzeniach dróg oddechowych lub stosować jako kurację wzmacniającą.
Nalewka czosnkowa: 35 dag świeżego obranego czosnku rozetrzeći zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masęprzecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Należy przyjmować po 25 kropli 3 x dziennie z 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu. W celu zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu czosnku należy zjeść natkępietruszki, jabłko, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
UWAGA! - kurację należy przeprowadzić nie częściej niż raz w roku.
Piśmiennictwo:
1. M.T. Murry „Encyclopedia of Nutritional Suplements”, Prima Publishing 1996.
2. Wiadomości Zielarskie 11/2000, Wydawnictwo Hortpress, Warszawa.
3. M.T. Murry “The Healing Paver of Herbs”, Prima Publishing 1998.
4. Wykład w ramach „Wszechnicy Żywieniowej” w SGGW, w dn. 17.10.2007, wygłoszony przez dr hab. Wandę Karwowską, z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
5. GP Pharm medical – manual Kursu Towaroznawstwa Zielarskiego.
1. M.T. Murry „Encyclopedia of Nutritional Suplements”, Prima Publishing 1996.
2. Wiadomości Zielarskie 11/2000, Wydawnictwo Hortpress, Warszawa.
3. M.T. Murry “The Healing Paver of Herbs”, Prima Publishing 1998.
4. Wykład w ramach „Wszechnicy Żywieniowej” w SGGW, w dn. 17.10.2007, wygłoszony przez dr hab. Wandę Karwowską, z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
5. GP Pharm medical – manual Kursu Towaroznawstwa Zielarskiego.
Magdalena Sikora
e-mail: magdalenas@truessence.eu